Otthon-Bútor.hu

Még mielőtt elindulnál bútort venni ...

Címoldal Cikkek Bútor vásárlás Irodabútor vásárlás

Szekrénysor olcsón? A második bosszantó hiba, amivel egy olcsó szekrénysor esetében találkozhatsz

 

A régi, vagy a fiatalabb, de olcsón vásárolt szekrénysor, gyerekbútor, polc, vagy íróasztal kapcsán biztos Te is találkoztál már azzal a nem kívánt jelenséggel, hogy a bútor élét takaró fólia felázott, levált, vagy letöredezett.

 

Mit tudtál kezdeni ezzel a problémával?

Ennek a hibalehetőségnek a legkisebb szikrája sem merül fel benned, amikor megveszed olcsón az új szekrénysorodat, mert az abszolút hibátlan, amikor megkapod. A baj csak néhány hónap, vagy év múlva jelentkezik, amikor az élfólia ragasztója elenged és a használat közben letöredeznek belőle kisebb-nagyobb darabok.

Az olcsón vásárolt szekrénysorok, polcok élei egy vékony, papír alapú fóliával vannak lezárva, aminek az egyik oldalán hőre lágyuló ragasztóréteg van. A gyártásnál ezt a ragasztóréteget meglágyítva lehet az élfóliát a bútorlaphoz ragasztani, és a bevezetőben említett hibáért is ez a ragasztóréteg a felelős.

A hiba leghamarabb akkor jön elő, ha a szekrénysor radiátor mellett áll, vagy olyan helyen van a szobádban, ahol folyamatosan tűzi a nap, vagyis hőnek van kitéve. A fokozott hő hatására ugyanis az élfólia ragasztórétege ugyanúgy meglágyul, mint a felrakásnál. Meglágyul, elválik a bútorlaptól, kiszárad, és nem lehet visszatapasztani.

Az élfólia leválásának másik oka pedig a nedvesség. Ez a papír alapú fólia ugyanis nagyon hamar felázik, ha véletlenül túllocsolsz egy virágot a polcon, kiborul a kávéd, üdítőd az íróasztalodra, stb.

Ez a hiba egyrészt borzasztóan dühítő, mert ettől a szekrénysor, polc még ugyanúgy használható, és nem fogod kidobni csak ezért, viszont látványra elég ronda lesz, és amikor ránézel a szekrényedre nem tudod majd nem észrevenni a csorbát.

A látványon kívül a másik hátulütője ennek a hibának, hogy ha szerencsétlenül töredezik le az élfólia, és ez például egy íróasztal, vagy polc éle, ahol rendszeresen nyúlkálsz, beleakadhat a felsőd (különösen érzékeny erre egy kötött pulóver). Arról nem is beszélve, hogy kisebb horzsolásokat, sérüléseket is okozhat mondjuk egy gyerek íróasztalnál.

 

Hogyan lehet ezt kijavítani, ha már megtörtént a baj?

Egy bútorszerelvényeket árusító üzletbe venni kell egy tekercs olyan színű élfóliát, mint amilyen a szekrénysorod is. A régi, sérült fóliát a teljes hosszon el kell távolítani, majd az újat egy sima vasalóval kicsit rányomva, szép lassan rá kell vasalni.

Az új fólia néhány milliméterrel szélesebb, mint a bútorlap, amit úgy érdemes ráhelyezni a bútorlap élére, hogy mind a két oldalán lógjon ki egy kicsit. A kilógó részeket aztán a vasalás végeztével egy éles késsel, vagy szikével le kell vágni, majd finom csiszolóvászonnal átcsiszolni, hogy ne maradjon éles.

 

Hogyan előzheted meg a bajt? Vagyis szekrénysor olcsón tartós élzárással?

 

Tartós ABS bútor élzárás

Tartós ABS élzárás

Régebben csak ez a papír alapú élfóliázás létezett, de ma már van jobb és tartósabb technológia is, az ABS élzárás. Ez egy 0,4-3 mm vastag, strapabíró és a mechanikai sérüléseknek ellenálló, erős műanyag élzáró anyag, amit hő és nagy nyomás együttes alkalmazásával rögzítenek a bútor éleire.

Az új módszer valamelyest drágább, mint a hagyományos élfóliázás, éppen ezért nem tudják teljesen elhagyni a bútorgyártók az olcsó megoldásokat.

Hogy egy-egy olcsó szekrény ára ne szálljon el az egekbe az élzárások miatt, szokták a két élzárási megoldást együttesen is alkalmazni. A funkcionális éleknél (mint egy polc, szekrény, íróasztal, stb. első élei) használják csak a tartósabb és drágább ABS élzárást.

A nagyon olcsó papíralapú élfóliás megoldásokkal manapság leginkább csak a nagy multik nyomott árú bútorainál találkozunk, vagy a "gagyit" gyártó kisebb asztalosüzemeknél.

A munkájára igényes asztalosok szinte mindegyik csak ABS-t (legalább 0,4mm-es) használ. Akik ügyelnek a minőségre és hogy az általuk készített bútorokat több évig lehessen használni, nem kockáztatják meg az élfóliákból eredő esetleges reklamációkat.

A döntés természetesen a Tied, de csak azért, hogy olcsón vehess meg egy szekrénysort, nem biztos, hogy az élzáráson kell megspórolni mindent. A kombinált ABS élzárás viszont egy optimális megoldás a bútor tartóssága és ára tekintetében.

 


 

Teirodád.hu - íróasztalok és forgószékek raktárról

Bútor és lakberendezési webáruház

 

Nappali Hálószoba bútor Gyerekbútor Szekrénysor Íróasztal


Kapcsolódó cikkek

Gyerekbútor képek

Gyerekbútor képek

Gyerekszoba berendezésére praktikus megoldás az elemes bútor, ami praktikus és pénztárcakímélő is egyben.
Minden megvan a gyerek birodalmába?

Minden megvan a gyerek birodalmába?

Akár kisbaba, akár óvodás vagy iskolás, csemeténknek is szüksége van alapvető bútorokra – nem hiányozhat a gyerkőc birodalmából ágy, asztal, szekrények, de még egy forgószék sem ...
Bútorbolt Törökbálint

Bútorbolt Törökbálint

Bútordiszkont, bútoráruház, bútorbolt, bútor Törökbálint
Forgószék akció

Forgószék akció

A legjobb áron, egy jó akcióban akarod megvenni az új forgószékedet, irodaszékedet? Akkor itt nézz körül, mert ezek között az ajánlatok között biztos találsz olyan akciós forgószéket, akciós irodaszéket, ami megfelel az elvárásaidnak.
Bútor házhozszállítás - Mi a legjobb megoldás?

Bútor házhozszállítás - Mi a legjobb megoldás?

Bútor házhozszállítás - Mi a legjobb megoldás? Bútor házhozszállítás saját autóval, egy ismerős nagy autójával, vagy egy rutinos hozzáértő szállítóval? Előnyök és hátrányok!