Otthon-Bútor.hu

Még mielőtt elindulnál bútort venni ...

Címoldal Cikkek Bútor vásárlás Irodabútor vásárlás

Hogyan álljunk neki a nappali berendezésének?

 

A konyha után (vagy mellett) otthonunk másik legaktívabb helyisége a nappali. Amikor otthon vagyunk, itt töltjük időnk nagy részét. Különösképpen igaz ez akkor, amikor a nappali több funkciót tölt be egyszerre. De mik lehetnek ezek a funkciók, és hogyan álljunk neki a nappali berendezésének?

Családi házakban, nagyobb alapterületű lakásokban a nappali általában a klasszikus szerepet tölt be: egy közösségi tér, ahol beszélgetünk, tévézünk, társasozunk, kártyázunk, zenét hallgatunk, olvasunk, fogadjunk a vendégeinket.

Kisebb lakásokban viszont jóval összetettebb lehet a nappali szerepe, mert az előbbi klasszikus feladat mellett sok helyen a nappali jelenti a hálószobát, a dolgozószobát, esetleg az étkezőt, sőt nap közben lehet, hogy itt játszanak a gyerekek is, stb..

Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a nappali berendezése komolyabb feladat annál mintsem hogy egy kóbor gondolattól vezérelve elinduljunk és csak úgy találomra olyan bútorokkal rendezzünk be, amiket kizárólag az alapján választunk ki, hogy mi tetszik, vagy mi nem, és mi trendi, és mi nem.

Ha nem akarunk bakot lőni, és évek múlva is jól akarjuk érezni magunkat a nappalinkban, akkor a mutatós kinézet mellett, a kiválasztásnál ugyanolyan fontossággal kell figyelnünk arra is, hogy a nappaliba vásárolt bútoraink ellássák a nekik szánt esetenként többfunkciós feladatokat, és összhangban legyenek a szoba adottságaival is.

 

Nappali berendezése - tippek és ötletek

 

Nappali ülőgarnitúra, mint főszereplő

A nappali berendezésénél általában az ülőgarnitúránkat vesszük meg először, és ehhez igazítjuk a szoba többi bútorát.

Manapság kicsit háttérbe szorult ugyan, de nagyobb nappali szobába még mindig praktikus megoldás egy elemes 3-2-1, vagy 3-1-1 összeállítású ülőgarnitúra. Praktikus, de elég helyigényes megoldás, ezért kisebb szobába nem ajánlott, mert nagyon zsúfolt hatást kelt. Ezek méretével nem nagyon tudunk játszani, mert van nagy és még nagyobb. Egy fotel az fotelméretű, a 3as kanapé, ami általában ággyá nyitható pedig szintén nem tűr el túl nagy kompromisszumokat a méret tekintetében.

A másik lehetőséget az egyre kedveltebb és ennél fogva keresettebb sarokgarnitúrák jelentik. De miben rejlik feltörekvő sikerük titka? Talán abban, hogy a praktikus kialakításuk mellett különböző méretekben kaphatóak, ami egyszerre teszik alkalmassá kisebb és nagyobb alapterületű szobákba is. Kisebb nappalinkba ugyanúgy találunk kisebb méretű modern, szögletes, klasszikus, vagy lekerekített formájú sarokgarnitúrát, ahogy nagyobb méretűeket is. Sőt, ha van elég helyünk, a sarokgarnitúránkat is kiegészíthetjük fotellel, vagy puffokkal.

Bármilyen típusú ülőgarnitúrát is választunk a használat tekintetében meghatározó a huzat minősége. Amellett, hogy felerészt a huzaton múlik az ülőgarnitúra kinézete is, döntően meghatározza azt is, hogy mennyire lesz tartós és tisztítható a bútorunk. Naponta ugranak be hozzánk a barátok, rokonok, esetleg a gyerkőcök nyúzzák majd éjjel-nappal? A használat jellegétől függően válasszunk megfelelően strapabíró, kopásálló és persze könnyen tisztítható huzatot.

 

Nappali szekrénysor, mint másodszereplő?

A nappali berendezése során a másik hangsúlyos bútordarab a szekrénysor, ami szintén döntően befolyásolja a szoba stílusát, kinézetét, hangulatát. A szekrénysor esetében is valószínű, a kinézete fog meg minket először, de itt se feledkezzünk meg arról, hogy mire szeretnénk majd használni, illetve a szoba adottságai mit engednek meg.

Elég, ha TV állványként funkcionál esetleg egy üveges vitrinnel kiegészítve, hogy jól nézzen ki, vagy egy gardrób feladatát is el kell, hogy lássa, mert ebben szeretnénk tárolni a ruháinkat is, ezért fontosak az akasztós és polcos részek is? Azzal mindenesetre számolj, ha nagy zárt szekrényes nappalisort választasz, az jelentősen csökkenti a szoba méretét érzésre is, illetve, ha ablak, vagy ajtó mellé rakod közvetlenül, nyomasztóan hathat, és besötétíti a nappalit.

 


 

Teirodád.hu - íróasztalok és forgószékek raktárról

Bútor és lakberendezési webáruház

 

Nappali


Kapcsolódó cikkek

Nappali ötletek

Nappali ötletek

Otthonunk berendezésekor az egyik legnehezebb és legösszetettebb feladatot talán a nappali jelenti, mivel a legkülönbözőbb funkciókat kell ellátnia a mindennapokban.
Helytakarékos és kényelmes: a legváltozatosabb sarokülőgarnitúrák

Helytakarékos és kényelmes: a legváltozatosabb sarokülőgarnitúrák

Nincs elég helyünk elemes ülőgarnitúrához, de talán nem is szükséges? Válasszunk egy mutatós sarokülőgarnitúrát, melyből, ha kell, ágy is lehet.
Bútor outlet - mire számíthatsz?

Bútor outlet - mire számíthatsz?

Bútor Outlet - mire számíthatsz? Milyen bútorokat fogsz találni egy bútor outlet kínálatában? Az outlet bútorok 5 csoportja
Bútorbolt Makó

Bútorbolt Makó

Bútordiszkont, bútoráruház, bútorbolt, bútor Makó
Gyerekbútor webáruház

Gyerekbútor webáruház

Gyerekbútor vásárlása webáruházból az interneten. Ezen az oldalon egy kupacba gyűjtjük a Magyaroszágon működő gyerekbútor webáruházakat, hogy Neked ne kelljen órákat felesleges keresgéléssel töltened.